DRUŠTVO RAZNO VESTI

Ponos Bele Crkve: Zbirka posvećena tihom odjeku umetnosti izazvala veliki odjek

Zbirka kratkih priča „Valovi uzaludnosti“ sa kojom je Belocrkvanin Zoran Bar osvojio nagradu zlatni „Pegaz“ promovisana je u Narodnoj biblioteci. Kratke priče publiku su ostavile bez daha, komentari su se mogli svesti na samo jedan – ponosni na kretativnost svog sugrađanina. Književna omladina Srbije je kao izdavač upriličila izvanredno književno veče na kom su uz autora učestvovale predsednica KOS Verica Sekirarski i pesnikinja Tanja Vukićević.

Kada se pojave mladi ljudi na književnoj sceni, to treba podržati, rekao je Radovan Marković direktor Narodne biblioteke i muzeja i dodao:

-Sopstveni stil pisanja koji često naziva poezijom u prozi Zoran Bar nije uspostavio slepo prateći postejeće literarne strukture, već na osnovu sopstvenog senzibiliteta i ličnog, specifičnog izraza. Njegovi prozni radovi su objavljivani u Zbornicima „Rukopisi 40“, „Najbolja kratka priča Pirota 2017“, „Pesnik i zemljotres 2017“, „Vrh umetnosti“, kao i na različitim portalima za kulturu i umetnost. Nedavno je osvojio drugu nagradu na 11. međunarodnom festivalu poezije i kratke priče „Duško Trifunović“, u kategoriji kratke proze. Zoranu Baru u njegovom  zahuktalom intelektualno-kreativnom radu želim puno stvaralačkog uspeha koji je važan za njega, ali i za Belu Crkvu iz koje potiče, istakao je Marković.

Zbirka kratkih priča „Valovi uzaludnosti“ promovisana je na 62. međunarodnom  Beogradskom sajmu knjiga i osvojila književnu nagradu zlatni „Pegaz“ u kategoriji zbirke kratkih priča.

-Pred nama je čovek koji zna šta hoće, i zna kako da do toga dođe, pisac sa istančanim osećajem za prostor i vreme, on je sve ono što mi u stvari jesmo, neko više, neko manje. „Valovi uzaludnosti“ su mešavina duhovne nepretencioznosti čiste inteligencije i neprikosnovenog stvaralačkog umeća. Prozno – poetski pristup u kom se sudaraju romantizam i realizam, svesno pojačava suštinu svake priče pojedinačno, kao i zbirke u celini, rekla je Verica Sekirarski.

Sve je u ovoj knjizi posebno, čak i posveta: „Posvećeno tihom odjeku umetnosti, utkanom u podsvesti svakog pojedinca koji, uprkos svemu, ne želi da odustane“.

-Pisao sam priču po priču od 2013. godine i želeo da se oprobam i utvrdim da li sam dostigao nivo književnog izraza kojim mogu da budem i suštinski i formalno zadovoljan. Zaključio sam da sam sazreo, kako su priče postajale ozbiljnije, znao sam tačno kako da struktuiram svaku. Kasnije su priče postajale duže i sada stremim dužem književnom izrazu. Želeo sam da oslikam nit ljudskosti za kojom sam tragao i mislim da će svako moći da se pronađe u nekoj od priča. Svako ko veruje u ono što radi i dobije povratnu informaciju od relevantnih činilaca da to vredi, treba da bude uporan jer je proces publikovanja knjige dug, a književnih konkursa je malo. U svakom slučaju, pisanje me je ojačalo i nameravam da dalje stvaram, rekao je Zoran Bar psiholog i pisac.

Zoran Bar je još dugo po završetku promocije razgovarao sa prisutnima, od kojih je velika većina želela da dobije i posvetu autora. Promocijom u Beloj Crkvi započeo je niz promocija koje će biti održane širom Srbije.

Izvor Južni Banat

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *