DRUŠTVO POLITIKA REGION VESTI

Predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević: Svim stanovnicima opštine Bela Crkva želim dobro zdravlje, pred nama su nova godina i novi projekti

Obeležavanje tri veka postojanja Bele Ckve, ozbiljan i veliki rad na izgradnji i opremanju industrijske zone, daleko bogatija kulturna scena i uspešna letnja sezona obeležili su ovu 2017.godinu. Bilo je problema, ima ih uvek, ali je velika razlika da li se „guraju pod tepih“ ili rešavaju, a mi smo ih rešavali, kaže Darko Bogosavljević, predsednik opštine Bela Crkva.

Mali opštinski budžet može da bude razvojni ukoliko opredelite dovoljno sredstava sa sufinansiranje projekata i uložite veliki trud da oni budu pripremljeni na vreme. Uz pomoć viših nivoa vlasti i znatna izdvajanja sopstvenih sredstava mi smo od kraja 2016. godine do danas  izgradili saobraćajnu infrastrukturu u industrijskoj zoni, sa parking prostorima, trotoarima, a postupak javne nabavke za izvođenje radova na kanalizacionoj mreži  je završen. U prvoj fazi radova podržalo nas je Ministarstvo privrede sa 16,85 miliona dinara, za preostale dve faze radova Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine izdvojila je ukupno 31,2 miliona diara, a iz opštinske kase je opredeljeno sveukupno 31,72 miliona dinara. Uprava za kapitalna ulaganja opredelila nam je i 18,5 milona dinara za izgradnju kanalizacione mreže u industrijskoj zoni.

Na privlačenju investitora radi se konstantno, a sa „BGIDGE SRB“ doo fabrikom cipela koja radi u iznajmljenom prostoru dk se ne steknu svi uslovi za izgradnju fabrike u industrijskoj zoni imamo odličnu saradnju, i što je najvažnije, zaposleni tvrde da su zadovoljni uslovima za rad i primanjima.

Na putu od Beograda preko Kovina do Bele Crkve prvu biciklističku stazu videćete na izlazu iz Vačev Gaja pa sve do ulaska u Belu Ckvu. Dugo je ova staza iščekivana kako bi se pešacima i biciklistima obezbedio veći stepen sigurnosti na putu sa visokom frekvencijom saobraćaja. Ove godine staza je urađena uz pomoć Pkrajinskog sekretarijata za turizam u prvoj fazi, dok smo preostalih nekoliko kilometara uradili sopstvenim sredstvima. Naravno da je staza i ulaganje u razvoj turističke infrastrukture, kao što je bila i izgradnja adrenalin parka na obali Vračevgajskog jezera uz pomoć Ministarstva turizma.

Završen je IPA projekat „Čuvari Tradicije“ sa partnerima iz Rumunije, a za drugi IPA projekat prekogranične saradnje izdata je građevinska dozvola i radovi će početi na proleće.

Na viši nivo podigli smo turističku ponudu i manifestacijom „Leto u parku“ u okviru koje su svake večeri održavani koncerti, radionice, izložbe, kao besplatan sadržaj pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Najstarija karnevalska manifestacija u Srbiji „Belocrkvanski karneval“ reorganizovana je i bila  je izuzetno uspešna po svim parametrima. Po prvi put smo organizovali Festival zanatskog piva i sudeći po reakcijama pivara i posetilaca, sve su šanse da i ova manifestacija postane tradicionalna.

Ustanove kulture obavile su veliki posao organizacijom brojnih sadržaja na temu tri veka Bele Crkve, a 15. oktobra  povodom jubilaja otkrili smo bistu osnivača Florimunda Mersija, održali Svečanu akademiju i objavili monografiju „Bela Crkva tri veka“.

Pred nama je Nova godina i novi projekti. Ideja, volje, znanja i podršku viših nivoa vlasti imamo i mislim da opravano na budućnost gledamo optimistično.

Svim stanovnicima opštine Bela Crkva želim dobro zdravlje, puno uspeha u svemu čime se bave i da u narednu godinu i godine koje će doći gledaju sa puno optimizma, jer će lokalna samouprava učiniti sve što može da omogući da u ovoj našoj prelepoj varošici imamo razloga da ostanemo. Srećna Nova godina!

Izvor Južni Banat

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *