DRUŠTVO RAZNO VESTI

„Časne epolete. Istorija Ruskih kadetskih korpusa od XVIII do XXI veka“

Izložba „Časne epolete. Istorija Ruskih kadetskih korpusa od XVIII do XXI veka“ postavljena je u izložbenom centru Manjež u Moskvi, otvorena je 22.2.2018. a za posetioce je otvorena od 23.2.2018. do 11.3.2018. godine. Na izložbi učestvuju osim predmeta iz vodećih muzejskih kuća Rusije i predmeti iz Muzeja u Beloj Crkvi, Istorijskog arhiva Bela Crkva, kao i brojnih privatnih kolekcija iz SAD i drugih država.

Na otvaranju su govorili direktor centra ROSIZO, ministar kulture Ruske Federacije, kao i direktor centra za muzeje u Moskvi. O samoj izložbi je govorila autorka, Olga Barkovec. Iz Bele Crkve na izložbi učestvuje ukupno sedam predmeta od kojih 6 iz zbirke muzeja i jedan iz fonda Istorijskog arhiva Bela Crkva.

Izložba oslikava istorijat kadetskih korpusa od XVIII veka do danas, a sa predmetima koji su pozajmljivani iz vodećih muzejskih institucija u Rusiji poput Ermitaža, Državnog istorijskog arhiva, Nacionalnih umetničkih muzeja, i drugih. Van Rusije, na izložbi gostuju predmeti iz Bele Crkve, kao i nekoliko javnih i privatnih kolekcija iz SAD.

-Ovo je prvi put da su predmeti iz našeg muzeja izloženi van zemlje. Posebno nas raduje što se radi o tako značajnoj i velikoj izložbi koja je organizovana u cilju obeležavanja više jubileja. Poseban deo ogromnog izložbenog prostora posvećen je kadetskim korpusima van Rusije i tamo su naši predmeti na moje zadovoljstvo, bili veoma zanimljivi posetiocima, rekao je po povratku iz Rusije Igor Vokoun kustos Muzeja u Beloj Crkvi.

Bela Crkva zauzima značajno mesto u istoriji kadetstva jer su u nju došli 1920. godine pripadnici Krimskog kadetskog korpusa, a kada su im se pridružili pripadnici drugih korpusa, osnovan je Prvi kadetski korpus velikog kneza Konstantina Konstantinoviča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *