DRUŠTVO REGION VESTI

Lokalna samouprava donela odluku apoteku u Domu zdravlja da u zakup privatniku

Na inicijativu osmoro radnika jedine državne apoteke u Beloj Crkvi koja posluje u sklopu DZ, lokalna samouprava je donela odluku da tu ustanovu i prostor daju u zakup privatniku, kako bi tako rešili njihovu finansijsku dubiozu. Javni oglas biće raspisan u narednom periodu, a glavni uslov će biti da zakupac zadrži sve radnike i da ne smanjuje plate.

Bitku na tržištu ova ustanova je, poput mnogih državnih apoteka u Srbiji, izgubila otkako su i privatne apoteke počele da izdaju lekove na recept. Dugovanja prema dobavljačima samo su se nagomilavala, dok je, zbog neprofitabilnog poslovanja, Opština Bela Crkva, kao osnivač DZ, preuzela brigu o platama zaposlenih. Mesečno samo za te namene izdvajaju oko 712.000 dinara.

– Samo u poslednja tri meseca iz opštinskog budžeta je za rad DZ i apoteke otišlo 13,9 miliona dinara – ukazuje Marjan Aleksić, predsednik SO Bela Crkva. – Možemo i u narednom periodu da izdvojimo još 20, 30 ili 40 miliona za te namene, ali bi to automatski značilo da, rebalansom budžeta, taj novac moramo da uskratimo nekom drugom korisniku. Zato smatramo da je ideja o zakupu, koja se već sprovodi u mnogim mestima u Srbiji, najbolje rešenje.

Naš sagovornik dodaje da je lokalna samouprava najpre zaposlenima predložila da sami preuzmu i vode apoteku, bez obaveze plaćanja zakupa za prostor, ali da oni to nisu prihvatili. Postojala su, kaže, i druga rešenja, poput toga da Opština podigne kredit, ali bi to dovelo do novog ciklusa neizvesnog poslovanja apoteke…

Davanjem u zakup apoteke nekoj veledrogeriji koja ima kapitala za tržišnu utakmicu, prihodovaće i sam DZ od izdavanje prostora.

– Namera države je da se apoteke odvoje od domova zdravlja, kao poslovne jedinice, kako bi se ostvarilo poslovanje na zdravim osnovama – kaže Aleksić.

Izvor: novosti.rs, Jelena J. Baljak

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *