DRUŠTVO REGION VESTI

Rekordan broj turista prošle godine u Beloj Crkvi

Turistička sezona u Beloj Crkvi tradicionalno počinje poslednje nedelje juna meseca, kada se održava Belocrkvanski karneval, sa obiljem kulturno-umetničkih i zabavnih sadržaja, a prava atrakcija je karnevalska povorka, koja iz godine u godinu beleži sve veći broj učesnika iz zemlje i inostranstva.

Eksponati i karnevalske grupe koje su Belocrkvani prezentovali na prošlogodišnjem karnevalu, pobrali su sve simpatije, kako domaće publike, tako i velikog broja gostiju.

Poseban kuriozitet predstavlja i učešće pobedničke dečije grupe „Belocrkvanske voćkice“ i „Belocrkvanskih mažoretkinja“ na karnevalima širom zemlje i inostranstva, u cilju promocije Bele Crkve, kao najstarijeg karnevalskog mesta u Srbiji.

Prošle godine, zabeležen je veliki broj gostiju tokom karnevalske nedelje, a izuzetno toplo vreme uslovilo je da gosti ostanu u Beloj Crkvi i nakon karnevala i uživaju na belocrkvanskim jezerima i rekama. Taj trend nastavljen je tokom cele letnje sezone. Izuzetno toplo vreme i turistička sezona obogaćena raznim sadržajima, poput „Leta u parku“, „Adrenalin parka“ i već tradicionalnog moto skupa, privukli su veliki broj turista koji su svoj godišnji odmor proveli upravo na belocrkvanskim kupalištima.

Belocrkvanski karneval

Ocenu protekle turističke sezona u Beloj Crkvi kao uspešne, potvrđuje i podatak da je u toku 2017. godine zabeležen rekordan broj turista i noćenja.

„Na osnovu dostupnih podataka, uplaćene boravišne takse i podataka pristiglih od pružaoca smeštaja, izražavamo veliko zadovoljstvo dobijenim rezultatima“ – poručuju iz Turističke organizacije opštine Bela Crkva.

„Broj turista (domaćih i stranih) porastao je sa 3.308 u 2016. na 4.804 u 2017. godini. Ukupan broj noćenja u 2017. godini iznosio je 18.845, što je više za preko 5.000 u odnosu na 2016. Porasla je i ukupna dužina boravka, koja sada iznosi prosečno 4 noćenja, što je direktni rezultat korišćenja vaučera Republike Srbije za subvencionisani odmor u Srbiji“ – dodaju u TO Bela Crkva.

Gradsko jezero Bela Crkva

Na osnovu povećanog broja noćenja porasla je i uplata boravišne takse, sa 560.865 na 653.548 dinara. Povećan je i broj stranih turista – 378 stranaca je posetilo Belu Crkvu u 2016. godini, a prošle godine bilo ih je 865, koji su ostvarili čak 3.939 noćenja, za hiljadu više nego prethodne godine. Najviše stranaca dolazi iz Rumunije, Češke, Slovenije, Austrije, Nemačke, Makedonije, Italije, Ukrajine i Francuske.

Belocrkvanska jezera, koja nazivaju i „bisernom ogrlicom Banata“, reke Dunav, Karaš, Nera, Zagajička brda, Deliblatska peščara, kao zanimljive i raznovrsne destinacije za aktivan i pasivan odmor i naravno, najstariji karneval u Srbiji – „Belocrkvanski karneval“, predstavljaju okosnicu turističke ponude naše opštine, koja se uveliko promoviše od početka ove godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *